vrijdag 29 juli 2011

Nueva Esperanza - San Ignacio

De buurt San Ignacio ontstond twee jaar geleden als woonplaats voor dakloze gezinnen uit verschillende delen van Nicaragua. De overheid verdeelde het land en de nieuwe bewoners zochten materiaal bijeen om zo goed als ze konden een huis te bouwen voor hun familie en kinderen. San Ignacio kreeg de bijnaam 'Nueva Esperanza' of 'Nieuwe Hoop' omdat deze families de kans kregen om een nieuwe toekomst op te bouwen.

La Esperanza Granada bouwde er een school van 6 klaslokalen voor zo'n 400 kinderen. De organisatie gaf het gebouw officieel aan het Ministerie van Onderwijs, zoals het dat met alle gebouwen doet, maar La Esperanza is er actief door te zorgen voor leerkrachten, schoolmateriaal, oogcontroles, tandartsbezoek, enz. Misschien wel het belangrijkst zijn de vrijwilligers die elke dag opnieuw in deze school aan de slag gaan om de kinderen te helpen met lezen, schrijven, rekenen, en andere basisvaardigheden. Ook de lokale 'ayudantes' mogen we niet vergeten, die de vrijwilligers begeleiden en hulp bieden waar dat nodig is.

Momenteel bouwt La Esperanza een middelbare school op een kleine afstand van de lagere school, zodat ook deze kinderen de kans krijgen om te werken aan een betere toekomst. De organisatie huurt hiervoor lokale constructiewerkers in en werkt samen met verschillende sponsors en vrijwilligersgroepen die dit project tot een goed einde zullen brengen.

Onderstaand filmpje geeft een beperkt beeld van de situatie in San Ignacio, waarmee ik probeer weer te geven waar en hoe deze mensen leven, en hoe elke dag voor hen opnieuw een strijd is.