Nicaragua

"Het Land van Meren en Vulkanen."

Nicaragua is gekend als “Het Land van Meren en Vulkanen”, een slogan die het te danken heeft aan het groot aantal vulkanen en de twee centrale meren: Lago Nicaragua en Lago de Managua. Het Meer van Nicaragua of ‘Cocibolca’ hoort bij de grootste meren van Latijns-Amerika en is het enige meer ter wereld waarin je zoetwaterhaaien vindt.Nicaragua is het grootste land van Centraal-Amerika, gelegen tussen noorderburen Honduras en El Salvador, en zuiderbuur Costa Rica. Het land wordt getekend door een geschiedenis van politieke instabiliteit, oorlog en revolutie. De dictatuur van de familie Somoza aan het begin van de 20ste eeuw, de revolutie door de Sandinistas en de oorlog tegen de Contras, aangemoedigd door de Verenigde Staten, zijn belangrijke momenten die mee vorm gaven aan het huidige beeld van Nicaragua.

Hoewel deze reputatie nog steeds als een schaduw over het land hangt, is Nicaragua stilaan onderweg om het veiligste en aangenaamste land te worden van Midden-Amerika. Het land heeft niet dezelfde aantrekkingskracht als sommige van haar buurlanden, maar heeft wel heel wat te bieden aan natuurschoon en authenticiteit: de bruisende hoofdstad, Managua, koloniale steden León en Granada, de Corn Islands aan de Caraïbische kust en de ongerepte natuur in de hoger gelegen gebieden rond Matagalpa, Estelí en Jinotepe; steeds opnieuw sta je verstomd van de natuurlijke en culturele rijkdom van dit land.

Er is echter ook een keerzijde aan de medaille. Nicaragua staat gekend als het tweede armste land van Latijns-Amerika, na het eiland Haïti. Volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties, die landen rangschikt volgens levensverwachting, onderwijs en inkomen, staat Nicaragua op de 129ste plaats van de 187 landen, met een score van 0.589, het laagste van Midden-Amerika. Het gemiddelde nationaal inkomen per persoon is $2,43 per dag. 15,8% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, 11,2% van de bevolking leeft in extreme armoede.

Voor meer informatie over Nicaragua, surf naar: www.vianica.com