zondag 7 november 2010

Project Nicaragua - Introductie

Enkele weken geleden kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan het beursprogramma van VLIR-UOS. De bedoeling was dat ik op zoek ging naar een project in het Zuiden, een ontwikkelingsland waar ik minstens een maand zou verblijven in het kader van mijn studies. Nu was ik al een tijdje op zoek naar een stage voor mijn Master Meertalige Communicatie en dit leek me de perfecte manier om een zinvolle stage te doen in het buitenland.

Ondertussen heb ik een organisatie gevonden met een project dat me erg interesseert en waaraan ik heel graag een bijdrage wil leveren. La Esperanza Granada is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 2002, dat in verschillende schooltjes en dorpen in de buitenwijken van Granada (Nicaragua) een degelijk onderwijssysteem probeert op te zetten. Zij begeleiden de lokale leerkrachten, maar geven ook zelf les en helpen de kinderen met lezen, schrijven, wiskunde, enz. Bovendien organiseren zij allerlei activiteiten waaronder sport, muziek, uitstapjes,... Op die manier krijgen deze kinderen een kans op een betere toekomst en leert de gemeenschap hoe onderwijs de eerste stap is om de vicieuze cirkel van de armoede te doorbreken.

Begin juli 2011 vertrek ik voor drie maanden naar Nicaragua om mee te werken aan de projecten van La Esperanza Granada. Aangezien er erg veel komt bij kijken, wil ik graag deze blog gebruiken om niet alleen mijn avontuur met jullie te delen, maar ook alle voorbereiding noodzakelijk om dit project tot een goed einde te brengen. Ik hoop dat jullie genieten van mijn verhalen en foto's en wie weet kan dit een inspiratie zijn voor anderen om in de toekomst een ontwikkelingsproject te steunen.