dinsdag 5 juli 2011

Nueva Esperanza - New Hope

Mijn eerste dag als vrijwilliger bij La Esperanza Granada zit erop. Om 9u30 moesten we naar het 'hoofdkantoor' voor de oriëntatie en kregen we de nodige informatie over de missie van La Esperanza en de taak van de vrijwilligers. Blijkbaar is er dit weekend een grote groep nieuwe vrijwilligers toegekomen zodat we allemaal samen kunnen beginnen. We kregen meteen een korte rondleiding door het centrum van de stad Granada. Zo zijn we door de lokale markt gelopen, waar je echt alles kan kopen. Wel niet zo'n goed idee om er alleen naartoe te gaan, want de markt is zo groot dat je na een tijdje helemaal verloren loopt.


Na de rondleiding ben ik met mijn Duitse huisgenote, Leonie, naar de supermarkt getrokken om daar de nodige inkopen te doen voor de komende week. Met een brandende zon in ons gezicht, zeker 35 graden, trokken we zwaar geladen door de drukke straat van de markt richting ons huisje. Daar genoten we van de koele wind van de ventilators en een groot glas ijskoud water. De frigo gevuld met limoenen, papaya, bananen, pitaya's en allerlei andere soorten fruit en groenten.
Om 14u moesten we dan opnieuw naar het 'hoofdkantoor' om verdere informatie te krijgen van de verantwoordelijke 'ayudante' van het hele project. Een 'ayudante' is een Nicaraguaanse student die werkt voor de organisatie in ruil voor zijn/haar studiegeld. Zo is er op elke school een ayudante verantwoordelijk voor de groep vrijwilligers die er aan het werk gaat. La Esperanza Granada werkt in zeven verschillende scholen, allemaal gelegen in de buitenwijken van de stad Granada. Dit zijn kinderen van zeer arme gemeenschappen, die vaak uit erg moeilijke situaties komen, waardoor school niet zo hoog op hun lijstje staat.Mijn school heet 'Nueva Esperanza' of 'Nieuwe Hoop'. Nueva Esperanza is een school met 390 leerlingen, die werd gebouwd in 2009 om de kinderen van deze gemeeschappen de kans te geven om naar school te gaan, wat daarvoor niet het geval was. La Esperanza heeft er 6 klaslokalen gebouwd, geschilderd, voorzien van stoelen en banken, en ervoor gezorgd dat er twee extra leerkrachten konden werken.

De school ligt net buiten de stad, op ongeveer een half uurtje wandelen, dus spreken we af om met verschillende vrijwilligers samen naar de school te wandelen. We worden daar verwacht om 8u30 door onze ayudante Tatiana, een studente Toerisme van 22 jaar. Elke vrijwilliger krijgt een aantal kinderen toegewezen (5 of 6) die we elk apart ongeveer een half uurtje helpen met lezen, schrijven en rekenen. Om 12u hebben we een korte pauze en vanaf 13u komt de tweede groep studenten naar school omdat er niet genoeg klaslokalen zijn om ze allemaal 's morgens te laten komen. Onze dag als vrijwilliger zit er officieel op om 15u, waarna de voorbereiding begint voor de volgende schooldag.