zondag 18 maart 2012

Nueva Esperanza Secundaria

Alweer een hele tijd geleden dat ik mijn laatste bericht de wereld in stuurde ... Maar sinds mijn terugkomst eind september ben ik nog regelmatig met het project bezig geweest, vooral omdat ik er mijn thesis over schrijf en ik dus regelmatig mijn notities en foto's inkijk. Ook al ben ik niet meer actief betrokken bij de projecten van La Esperanza Granada, toch gaat er geen dag voorbij dat ik er niet aan denk. Ik heb nog steeds contact met Pauline, de operations director van La Esperanza, en ondertussen goede vriendin, die me op de hoogte houdt van de recente gebeurtenissen in Granada.


Op maandag 27 Februari 2012 is de nieuwe middelbare school in San Ignacio officieel geopend. De school heet 'Nueva Esperanza Secundaria', genoemd naar de lagere school en is de eerste middelbare school in de buurt. De kinderen uit het zesde leerjaar krijgen nu ook eindelijk de kans om hun basisopleiding verder te zetten.


In de maandelijkse nieuwsbrief schreef Pauline:
"True joy this month. On Monday 27th we held the inauguration of the new high school in San Ignacio – Secundaria Nueva Esperanza. The ceremony was so moving, 130 people attended including all of our volunteers and the first year high school students. The dancing displays were wonderful, the speeches short and pertinent. One of the mothers from the community, simply dressed said a few words, her eyes brimming with tears ..."

Zoals ik eerder al had verteld, werden de opbrengsten van het spaghettifestijn gebruikt voor het computer-project. Pauline liet me weten dat er in alle scholen elektriciteit is voorzien, met voldoende stopcontacten om er elke dag computerlessen te kunnen geven. Op die manier kunnen de computers meerdere uren per dag worden gebruikt zonder ze te moeten opladen op kantoor. Bovendien komt er in Nueva Esperanza een nieuw computerlokaal en doen ze een poging om er internetverbinding te krijgen voor de leerlingen van de middelbare school.

Om af te sluiten een foto van de groep 'ayudantes', de gesponsorde universiteitsstudenten van La Esperanza Granada. Zij werken elke dag in de verschillende scholen, geven een prachtig voorbeeld aan de jongere generaties en zijn het bewijs dat er ook voor hen een toekomst is ...


Foto's: La Esperanza Granada/Karin van Eijk