woensdag 5 maart 2014

The Best of Both Worlds

Iedereen weet ondertussen dat ik vorig jaar, samen met familie en vrienden, een fantastisch bedrag inzamelde 'voor het goede doel', dat ik de voorbije 8 maanden in Nicaragua woonde om er een verschil te maken, dat ik daarin ook vrij goed ben geslaagd, maar dat er uiteraard nog veel werk is, en zo goed als iedereen weet ondertussen ook dat ik alweer terug thuis ben ...

Wat is de eerste vraag die je krijgt als je terug bent? "Hoe was't in Nicaragua? Goed weer zeker?" Ja, goed weer, ja. Wat een vraaaaag! Natuurlijk is het daar goed weer, maar ik was daar niet om in de zon te liggen ze! Het is soms moeilijk om die reacties in te slikken. Dan is het even diep in en uit ademen. "Hoe was't in Nicaragua?" Goed, beter weer dan hier hé! - met een knipoog erbij. Ik neem het niemand kwalijk. Natuurlijk is het gemakkelijk om te denken dat ik 8 maanden op vakantie ben geweest, maar ze zouden eens moeten weten. Ik zeg altijd dat de omgekeerde cultuurshock - en daarmee bedoel ik de shock bij je terugkomst na een lange periode in het buitenland - altijd veel groter is dan de cultuurshock bij toekomst in een vreemd land. Maar kijk, dan kom je toch uiteindelijk terug en krijg je allerlei leuke vragen.

De tweede vraag die je krijgt als je terug bent?
"En wat is er nu eigenlijk met al dat geld gebeurd?" Wel, daarmee hebben we drie klaslokalen, een bibliotheek en een opslagruimte afgewerkt, 80 schoolbanken aangekocht, vier kleuterklassen voorzien van nieuwe tafels en stoeltjes, en nieuwe deuren en ramen geplaatst om ze te beveiligen tegen diefstal. Kortom, heel wat bereikt en dat met 'slechts' €6000.

Even een overzicht van de projecten waaraan het ingezamelde geld werd besteed:

Nieuw klaslokaal voor de kleuters van Madre Teresa
Met de opbrengsten van de actie opgezet door RBS Brussel (Royal Bank of Schotland) werd het nieuwe klaslokaal van Madre Teresa voorzien van een dak. Dat was het eerste project waaraan een stukje van ons bedrag werd besteed.


Salomon de la Selva krijgt bibliotheek en opslagruimte
Aan Salomon de la Selva bouwden we een bibliotheek en een opslagruimte. Ook hier werd de afwerking gefinancierd met onze opbrengsten.

Nueva Esperanza krijgt twee nieuwe klaslokalen
De school Nueva Esperanza kreeg de voorbije maand twee nieuwe klaslokalen. De lokalen werden gebouwd door twee groepen vrijwilligers: de eerste groep uit Amerika, kwam een handje toesteken in oktober vorig jaar, en de tweede groep, studenten aan Westfield State University in Massachusetts kwamen in januari meehelpen aan de bouw van een computerlokaal. Er waren onvoldoende fondsen om de lokalen af te werken, dus werd een deel van onze opbrengst gebruikt om de lokalen te voorzien van een dak.

Elk Kind Een Stoel
Vele mensen steunden deze actie door €25 te storten op de Nicaragua spaarrekening, goed voor 1 nieuwe schoolbank. Het is zo dat er in Nicaraguaanse klassen gemiddeld 30 tot 40 leerlingen zitten. Er zijn onvoldoende schoolbanken waardoor vele kindjes gewoon op de grond zitten. We zamelden met deze actie €2000 in en daarmee werden in totaal 80 schoolbanken aangekocht, voldoende om de nieuwe klaslokalen van Nueva Esperanza te voorzien van het nodige meubilair.
Kleuterklassen krijgen nieuwe tafels en stoelen
Begin februari is het nieuwe schooljaar begonnen. La Esperanza Granada start dit jaar met een nieuw project waarbij de focus ligt op kleuters en kinderen van het eerste leerjaar. Het is de bedoeling om aan het einde van het schooljaar bepaalde leerdoelen te bereiken. Zo verwachten wij bijvoorbeeld dat alle leerlingen aan het einde van het 1ste leerjaar het alfabet kennen. Uiteraard wordt dit een langetermijn-project en zal er heel wat veranderen. Dit is wat wij hebben bijgedragen: alle kleuterklassen kregen een nieuw kleurtje, er werden speciale, educatieve schoolbanken gemaakt, de kindjes krijgen ook nieuwe stoeltjes om op te zitten en zo hebben de leerkrachten het educatieve kader om de kinderen de nodige kennis bij te brengen. In Jose de la Cruz Mena werden ook nieuwe deuren en vensters geplaatst om de kleuterklassen te beveiligen. Meer uitleg over dit project volgt in een later artikel.
Het is fantastisch wat we met dit bedrag bereikt hebben. Het geeft me zin om nog verder te gaan, maar dan komt de realiteit even aankloppen. Ik heb acht maanden lang mogen meewerken met een fantastisch team voor een non-profit organisatie waar ik met hart en ziel in geloof. Daar werd ik niet voor betaald, en dat kan je wel even volhouden maar ideaal is die situatie niet. Vandaar dat ik heb besloten om op zoek te gaan naar een 'échte job' - zoals iedereen het graag uitdrukt. Maar ik heb mijn hart verloren in Nicaragua, en wat ik daar allemaal gezien en beleefd heb, de mensen die ik nu familie noem, de kindjes die me warmte geven al is het maar even in gedachten, dat laat je niet zomaar achter. Het goede nieuws? Vanuit België blijf ik coördinator van het beursprogramma, én ik plan elk jaar minstens 1 keer naar Nicaragua te reizen ... zodat ik kan blijven geloven ...


"The Best of Both Worlds"